~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* από το 1988 * Τριάντα (30) xρόνια στο χώρο των εκδόσεων * στηρίζουμε τους δημιουργούς... και είμαστε δίπλα στους ανα-Γνώστες με αγάπη και σεβασμό στο βιβλίο.............. email: yfosmagazine@gmail.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~


"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΪΒΑΛΗ {από το 1988]

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΪΒΑΛΗ {από το 1988]
για επικοινωνία στα τηλ.: 22940 99125 & 210 8656.731 [καθημερινά 9.00 π.μ. με 9.00 μ.μ.] email:panosaivalis@gmail.com

Κάνουμε τις αγορές μας από τα καταστήματα της γειτονιάς μας

Powered By Blogger

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Παρουσίαση του λευκώματος του Δήμου Γόρτυνος με τίτλο «Η Διαμαντόπετρα του Μωριά»
 Π ρ ό σ κ λ η σ η


Ο Δήμαρχος Γόρτυνος Κων/νος Μιχόπουλος
και το Δημοτικό Συμβούλιο

Σας προσκαλούν την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
 και ώρα 18:00 μ.μ.,
στο ξενοδοχείο ESPERIA PALACE, Σταδίου 22 στην Αθήνα,
για την παρουσίαση του λευκώματος του Δήμου με τίτλο
«Η Διαμαντόπετρα του Μωριά»,
για μια ξενάγηση στην Ιστορική Καρύταινα και στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου μας.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τους διακεκριμένους ομιλητές:
Ηλία Γιαννικόπουλο, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Εδιμβούργου,
τον Σοφοκλή Δημητρακόπουλο, συγγραφέα του Λευκώματος
και τον Πέτρο Σαραντάκη επιμελητής της έκδοσης.

* * * * * * * * * * * *

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ: Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ 
του  Σοφοκλή Γ. Δημητρακόπουλου
εκδ. Μίλητος, σελ. 236, 35 ευρώ
Ταξίδι στην καρδιά του Μοριά, τη μαγευτική Καρύταινα, προτείνει το λεύκωμα (δίγλωσσο: ελληνικά-αγγλικά) που συνδυάζει ισορροπημένα τον λόγο με την εικόνα.
Από τα άγνωστα βήματά της στην αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Καρύταινα με τα δύο ξακουστά ποτάμια, τον Αλφειό και τον Λούσιο, το επιβλητικό φράγκικο κάστρο και το όνομά της, για το οποίο υπάρχουν τουλάχιστον επτά διαφορετικές θεωρίες για την προέλευσή του, αποκαλύπτεται.
Κατατοπιστικά κείμενα για τον τόπο και τους ανθρώπους, την Ιστορία και τους ήρωες, τις εντυπώσεις που προκάλεσε η Καρύταινα σε ανθρώπους του πνεύματος όπως ο Νίκος Καζαντζάκης. Στα «συν» της έκδοσης, οι εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες.
(από την εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ"ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009)Δήμος Γόρτυνος

Καρύταινα “το Τολέδο της Ελλάδας”
Η Καρύταινα είναι κωμόπολη της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης.
Διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα που της προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Είχε ακμάσει το 13ο αιώνα επί φραγκοκρατίας, καθώς ήταν πρωτεύουσα μίας από τις βαρονίες των Φράγκων. Τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας, την βαρονία της την κατείχε η οικογένεια των Ντε Μπρυγιέρ. Μάλιστα, ο Ούγος Ντε Μπρυγιέρ οχύρωσε τον λόφο δίπλα στην πόλη, εκεί όπου υπήρχαν τα ερείπια της αρχαίας Βρένθης.
Το εντυπωσιακό και ισχυρό κάστρο της Καρύταινας προσέδωσε στην πόλη στρατηγική σημασία και την ασφάλισε αποτελεσματικά. Αργότερα, η Καρύταινα πέρασε στην εξουσία του Δεσποτάτου του Μορέως και πιο μετά σ' αυτήν των Οθωμανών, το 1461. Στην τουρκοκρατία παρέμεινε σημαντικό εμπορικό κέντρο, που κατέλαβαν το 1821 οι Έλληνες.
Το 1826 χρησιμοποίησε ο Κολοκοτρώνης το κάστρο της ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο των γυναικών και των παιδιών.

* Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%8D%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια: