~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* από το 1988 * Τριάντα (30) xρόνια στο χώρο των εκδόσεων * στηρίζουμε τους δημιουργούς... και είμαστε δίπλα στους ανα-Γνώστες με αγάπη και σεβασμό στο βιβλίο.............. email: yfosmagazine@gmail.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~


"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΪΒΑΛΗ {από το 1988]

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΪΒΑΛΗ {από το 1988]
για επικοινωνία στα τηλ.: 22940 99125 & 210 8656.731 [καθημερινά 9.00 π.μ. με 9.00 μ.μ.] email:panosaivalis@gmail.com

Κάνουμε τις αγορές μας από τα καταστήματα της γειτονιάς μας

Powered By Blogger

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Στη Βλησιδιά περιμένουν μισό αιώνα να φτιαχτεί δρόμος



Η Βλησιδιά Αρκαδίας, 35 χλμ. από το Λεωνίδιο, είναι το μοναδικό χωριό της νότιας Κυνουρίας που -εδώ και μισόν αιώνα- το μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου ο οποίος οδηγεί στο χωριό, παραμένει χωματόδρομος!





Η πρόσβαση στη Βλησιδιά γίνεται μόνο με 4x4 ή αγροτικό, ενώ το χειμώνα οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι αφού -με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες- ο δρόμος δεν είναι προσπελάσιμος ούτε με αγροτικό.
«Από τότε που ήμουν παιδί, θυμάμαι που μας έλεγαν ότι όπου να 'ναι θα γίνει ο δρόμος. Ασπρισαν τα μαλλιά μου, πήγα 58 χρόνων, και ακόμα περιμένουμε το δρόμο» λέει στην «Ε» ο αγρότης και κάτοικος του χωριού Γιώργος Ραγιάς.
Η Βλησιδιά είναι ένα καταπράσινο χωριό, χτισμένο σε πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650, με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, ενώ στις όχθες του ποταμού που περνάει από το χωριό αλλά και ακολουθώντας τα μονοπάτια του, που οδηγούν ψηλά στον Πάρνωνα, συναντάμε έναν φυσικό παράδεισο.
Οσο ευλογημένοι αισθάνονται οι κάτοικοι που ζουν σε τούτο το ονειρεμένο περιβάλλον τόσο ξεχασμένοι και αδικημένοι αισθάνονται από τις αρμόδιες αρχές.
Ακόμα και ο χωματόδρομος έγινε με διάνοιξη το '62 ύστερα από συνεχείς πιέσεις του πατέρα μου Γιώργου Μανιταρά στον τότε νομάρχη. Ο πατέρας μου, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ήταν ο παπάς του χωριού και πρόεδρος της τότε τοπικής κοινότητας Βλησιδιάς. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια και το μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου παραμένει χωματόδρομος. Ακόμα και τα 3 από τα συνολικά 7 χλμ. του δρόμου που έχουν ασφαλτοστρωθεί, έγιναν τα τελευταία χρόνια και μόνο ύστερα από δικά μας παρακάλια» λέει στην «Ε» ο πάρεδρος της Βλησιδιάς Δημήτρης Μανιταράς
Πρόσφατα δημοπρατήθηκε το έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου -ύστερα από διαγωνισμό που προκήρυξε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Αρκαδίας- και οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν την άνοιξη. «Εμείς παραμένουμε επιφυλακτικοί όχι μόνο για το αν αυτή τη φορά ο δρόμος θα ολοκληρωθεί, αλλά και για το αν οι εργασίες θα ξεκινήσουν την άνοιξη όπως μας έχουν πει» μας λέει ο κ. Μανιταράς.
Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης δήλωσε στην «Ε»: «Εκτιμώ ότι το ποσό που έχει εγκριθεί δεν θα φτάσει για να ολοκληρωθεί το έργο, ωστόσο γίνονται προσπάθειες να εξοικονομηθούν οι απαιτούμενοι πόροι ώστε στο μέλλον να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το έργο και να παραδώσουμε στους κατοίκους ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: